SZC logo

Baranya Vármegyei Szakképzési Centrum

OM kód: 203049/008 | 7700 Mohács, Kossuth L. u. 71.

Intézmény logo

Baranya Vármegyei SZC Mohácsi Radnóti Miklós Technikum és Szakképző Iskola

 • Hírek
 • Közérdekű adatok
 • CLASSROOM
 • KRÉTA

Demencia gondozó

Demencia gondozó

Ingyenes képzés

A Baranya Megyei SZC Mohácsi Radnóti Miklós Technikum és Szakképző Iskola térítésmentes* szakmai képzést, tanfolyamot indít DEMENCIA GONDOZÓ szakképesítés megszerzésére.

A szakmai képzés jelenléti oktatással, online oktatással és munkahelyi (szociális otthonokban tartandó) képzéssel szerveződik. A 600 órás tanfolyamot 80 óra összefüggő gyakorlat követi, majd képesítő vizsga zárja.  A jelenléti oktatásról legfeljebb 20% (40 óra) hiányzás megengedett.

Az oktatás üteme: hetente három nap délután), napi 6-6 órában

Kezdés: 2023. szeptember 11. 14.00

Képzés helyszíne: 7700 Mohács, Kossuth Lajos u. 71. - az intézmény főépületében, az 51. tanteremben illetve számítógép-termeiben

A képzés tervezett befejezése 2024. május 18.  

A szakmai képzés követelményeinek teljesítését követően van lehetőség a képesítő vizsga letételére (legkorábban várhatóan 2023. június-júliusban).

 Jelentkezési feltétel:

- alapfokú iskolai végzettség (8 általános),  

- szakmai (szociális és egészségügyi ágazatban szerzett) alapképesítés!

- egészségügyi alkalmassági követelmény nincs

 

Jelentkezés: a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével és leadásával - személyesen az iskolában (Kossuth L. u. 71.), vagy a radnoti@radmi.net email címen.

További részletekért személyesen, a honlapon és munkaidőben a 69/322-166 vagy a 30/4897800 telefonszámokon lehet érdeklődni.

A képzés a fenntartó jóváhagyásával, de csak megfelelő számú beiratkozott jelentkező esetén indul.

* A tanfolyam csak azok számára térítésmentes, akik az elmúlt két évben még nem vettek részt hasonló szakmai képzésben

A megszerezhető szakképesítéssel ellátható legjellemzőbb munkaterület, tevékenység, munkakör leírása:

A demencia gondozó egy interprofesszionális (különböző szakmák képviselőinek
együttműködése egy cél elérése érdekében) csapat tagja. Ennek keretében

 • A demenciával élő személyekkomplex ellátása során együttműködik más szakmák képviselőivel.
 • Felismeri a demenciabetegség korai tüneteit, a behavioural and psychological symptoms of demencia, azaz ademencia magatartási és pszichológiai tüneteit (a továbbiakban BPSD tüneteket) és amegváltozott viselkedést.
 • Segítséget nyújt a kognitív zavarok enyhítésében.
 • A gondozás soránalkalmazza a hatékony kommunikáció eszközeit, mint pl.: segítés, megértés, képességekerősítése, felnőttként kezelés, bátorítás, tiszteletadás. Felismeri a mindennapi tevékenységzavarait.
 • Partneri együttműködést alakít ki a gondozott családjával. Kompetencia határokonbelül hatékonyan beavatkozik a prehospitális veszélyhelyzetek során.
 • Felismeri az abúzus jeleités javaslatot tesz azok megelőzésére. Megérti és támogatja a demenciával élő személyspirituális igényét. Segítő tevékenysége során alkalmazza a személyközpontú gondozásmódszereit.
 • Csoportfoglalkozásokat szervez és bonyolít, a megismert gyakorlatokalkalmazásával. Javaslatokat tesz a demenciával élő személy otthoni és intézményikörnyezetének biztonságossá tételére.
 • Betartja az elsajátított etikai normákat.

A társadalmunkat érintő elöregedési folyamat magában hordozza az időskorban gyakrabban előforduló megbetegedéseket, köztük a demencia emelkedő számát. A WHO adatai szerint ma Magyarországon 150 000 fő, a betegséggel érintett személy él. A demenciával élők önellátó képessége fokozatosan és súlyosan hanyatlik, ami egy fokozott és szakszerű gondozást igényel.

Jelentős létszámban veszik igénybe a szociális ellátó rendszer intézményeit. Az 1/2000 (I.07.) SzCsM rendelet 6. §(5a) bekezdés d) pontja előírja, hogy az intézményvezető demens személyeket gondozóbentlakást nyújtó intézmények esetén a gondozó, ápoló és terápiás munkakörök vonatkozásában munkakörönként legalább 1-1 fő, demencia gondozó szakirányú képesítéssel rendelkező foglalkoztatott jelenlétét köteles minden műszakban biztosítani.

A társadalmiszükséglet és a jogszabályi előírás okán jelentősen megnövekedett a képzés iránti érdeklődés, ennek következtében releváns a képzés biztosítása.

  Jelentkezési lap

Letöltés

Partnereink

 • Határtalanul program
SZC logo

Baranya Vármegyei Szakképzési Centrum


  • Intézmény logo
  • Baranya Vármegyei SZC Mohácsi Radnóti Miklós Technikum és Szakképző Iskola

   7700 Mohács, Kossuth L. u. 71.

  • Telefon: +36 69 510 576

   E-mail: radnoti@radmi.net

   OM azonosító: 203049/008


  2023Baranya Vármegyei SZC Mohácsi Radnóti Miklós Technikum és Szakképző Iskola